Om vad vi gör

Karin Rudefelt & Doctor Blues är ett svenskt, anrikt bluesband med ett modernt uttryck. Allt vi gör är förankrat i bluesen, i den känslan, men vi låter aldrig formen bli en begränsning för oss . Vi mixar därmed influenser från olika blues genrer och tidsåldrar och lånar även friskt blod från andra genrer som rock och funk. Vi gör levande, frisinnad blues – vårt mål är inte att ge tribute till svunna tider med det vi gör. Vi spelar det vi vill på det sättet vi vill göra. Alla blues-poliser därute får säga vad de vill.

Bandet har funnits sedan början av åttiotalet, i olika sättningar, och många spännande musiker har hunnit passera och sätta sina spår. Varje bandmedlem för ju med sig in sin bakgrund och sina influenser och tillsammans byggs det specifika soundet som är vårt. Å det är verkligen vårt eget – alla låtar är skrivna och arrade av oss, ingen annan.

Idag består sättningen av Gitarr (Lennart, Olofsson), Bas (Mauro Navarro), Trummor (Tobias Magnusson) och Sång (Karin Rudefelt, Lennart Olofsson). Vi har spelat länge ihop och tänker fortsätta länge till. Så gå till Start– eller Diskografi (under Musiken) och lyssna på några av våra låtar och kolla gärna även in våra Recensioner – dem är vi stolta över.

Om det ger mersmak och du vill ha mer information eller diskutera spelning framöver – hör av dig! Ring eller kontakta Lennart. Hans kontaktuppgifter hittar du på Kontaktsidan.

 


Vi som är med

 

Karin Rudefelt – Sång
Karin har, liksom övriga i bandet, sina rötter i det småländska Bluesbältet. Hon hämtar sin inspiration från bl.a. Bonnie Raitt, Sheryl Crow, Beth Hart, Eva Cassidy, och Louise Hoffsten.

Karin har förmågan att snabbt ge själ åt låtarna genom sina personliga tolkningar och hennes röst har bl.a. beskrivits som ett knytnävsslag i magen. Hon förvånar ständigt publiken med sitt kraftfulla uttryck.

 


Lennart Olofsson – Gitarr, Akustisk Slide och Sång
Lennart O är ”The Foundation and Power of the band” och bidrar med kraft till låtarnas gestaltning, utöver att han skriver det mesta av materialet.

BB King, Buddy Guy, Peter Green och Jimi Hendrix är några av de stora inspiratörerna, och bidrar till ett komplext musikspråk i gitarruttrycken.

 


Mauro Navarro – Bas
Bandets nyaste stjärna Mauro började spela med Karin Rudefelt & Doctor Blues 2018. Mauro har rötterna i Chile och har spelat i flera band med latinska influenser. Han tar dock inspiration från en mängd olika musikaliska genrer, inte minst funk och jazz.

 


Tobias Magnusson – Trummor
Tobias är den rockigaste av alla i bandet. Han har rötterna i hårdrocken och besöker nästan varje år ”Sweden Rock”, där han hämtar ny inspiration.
Förutom att vara en kraftfull och stadig trummis är Tobbe bandets mest händige medlem som löser tekniska och praktiska problem snabbt och smärtfritt. Nästan helt utan gnäll.

 


Lite om hur det begav sig

Bluesmusikerna Lennart Olofsson från Sverige och Dan Bindel från Danmark träffades våren 1980 i Växjö. Ljuv musik uppstod.

Dan förde med sig sin slidebaserade deltablues och Lennart sina rötter i den tyngre Chicagobluesen och den vita brittiska 60-talsbluesen. De lät sina influenser smälta samman till en spännande dekokt. Resultatet blev det kultstämplade bluesbandet Doctor Blues.

En avgörande milstolpe i bandets historia var när bluessångerskan Karin Rudefelt äntrade scenen 1996, och den vokala delen av musiken fick en ny dimension. Numera kallar sig bandet följaktligen ”Karin Rudefelt & Doctor Blues”.

Den första fullängd-CD:n med eget material ”No Pain No Gain” kom ut 2003, och fick ett varmt mottagande och fina recensioner i bland annat det amerikanska bluesmagasinet Blues Revue. I och med släppet 2006 av den andra CD:n ”Breakin´ the Chain” fick bandet det definitiva lyftet. 2008 kom den 3:e fullängdaren med enbart eget material; ”magic brew” – en efterlängtad pärla för många bluesdiggare världen över.

I november 2011 släpptes albumet ”Walk the Walk”. Medverkar som gästartister gör de internationella storstjärnorna Erja Lyytinen, Finlands Bluesdrottning och ”the Queen of Slide Guitar”, samt den berömde bluesmannen Brian Kramer från Brooklyn NYC, USA.

Bandets senaste fullängdsalbum, Out of the blues, släpptes i december 2015. Även denna release innehåller gästspel från fantastiska artister. Läs mer om albumet och lyssna på låtar från det här. På Karin Rudefelt & Doctor Blues Youtubekanal hittar du bandets musikvideoreleaser.